Fiber Lazer Kesim Nedir?

Fiber lazer, içerisinde doğada nadir bulunan iterbiyum, neodimyum, disprozyum, praseodim ve tulyum gibi elementler barındıran lazer türüdür. Bu elementler devamlı olmayarak ışık yükseltmeyi sağlayan katkılı fiber yükselticilerle alakalıdırlar. Raman saçması veya dört dalga karışımı da bu şekilde fiber lazere güç sağlamaktadırlar. 
Çelik Konstrüksiyon Yapılar, Makine Konstrüksiyon, Otomotiv Yedek Parça Mamul Yarı Mamul Üretimleri olan ürünlerde Fiber Lazer Kesim yönntemi tercih edilir. Birleşik Diodların lazer ışınını oluşturduğunu ve rezanatörde birleştiğini ve bu ışının fiber optik kablo ile kesim kafasına kadar taşıdığı bir sistemdir. Fiber kesim makinelerinde CO2 kesim gibi hareketli parça ve mercek olmadığından dolayı bakım maliyetleri çok düşüktür.

Fiber lazerin avantajları

Işık, esnek bir fiberin üzerinde katlanır: Işık her zaman fiberin üzerindedir ve fiber, ışığın kolaylıkla odaktaki elemente taşınmasını sağlar. Bu özellik metalleri veya polimerleri kesmede, katlamada ve kaynatmada önemli bir role sahiptir.
Yüksek üretim gücü: Fiber lazerler kilometreler boyunca aktif olma yeteneğine sahiptirler ve bu da optiksel açıdan büyük ölçüde güç sağlar.Ayrıca bu lazerler fiberin yüzey alanının hacmine oranından kilowatt düzeyinde devamlı çıkış gücü sağlarlar bu da etkili bir soğutmayı meydana getirir.
Yüksek optik kalitesi: Fiberin dalga kılavuzu ışığın yolundaki termal bozulmayı yüksek enerjili optin ışını oluşturarak azaltır veya tamamen uzaklaştırır.Kompakt boyutları: Fiber lazerler , katıhal lazerleriyle veya gaz lazerleriyle kıyaslanır çünkü fiber lazerler katlanıp bükülme özelliğiyle daha fazla yer kaplama özelliğine sahiptir.
Güvenilirlik: Fiber lazerler yüksek titreşim kararlılığı gösterirler, uzatılmış ömürleri vardır ve bakım gerektirmezler.Zirve gücü ve nanosaniye titreşimleri etkili işlem özelliği katar.İlave gücü ve daha iyi ışın kalitesi hızlı kesme özelliği ve daha şekilli kesme özelliği sağlar.Düşük maliyetlidir.Fiber lazerler yüksek enerjili yüzey akustik dalgası (SAW) cihazları yapımında kullanılıyor.Fiber lazerler, eskiden kullanılan katı hal lazerlerine oranla daha düşük maliyet ve daha fazla verim sağlamaktadırlar.